Η κατασκευή ενός κήπου, μικρού ή μεγάλου, είναι μια απαιτητική εργασία που προϋποθέτει την εκπόνηση μελέτης και τον ακριβή σχεδιασμό, πριν την έναρξη οποιασδήποτε εργασίας. Εφόσον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη, τα βήματα που θα ακολουθηθούν έχουν ορισμένη σειρά και καμιά εργασία δεν γίνεται στην τύχη.
Η επιτόπια αυτοψία μας έχει δείξει αν χρειάζεται, πριν από οποιαδήποτε άλλη εργασία, να προχωρήσουμε σε βελτίωση του εδάφους. Πολλές φορές αυτή η εργασία είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις κήπων που περιβάλλουν νεόδμητα κτίρια και όπου συναντάμε μπαζοχώματα, ποσότητες ασβέστη που χρησιμοποιήθηκαν στην παρασκευή των κονιαμάτων κ.ο.κ. Η παράβλεψη αυτής της εργασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε γρήγορο ή αργό μαρασμό τα φυτά που θα εγκαταστήσουμε στην επόμενη φάση, γι’ αυτό και ενίοτε κρίνεται επιβεβλημένη Η βελτίωση του εδάφους γίνεται συνήθως με φερτό χώμα καλής ποιότητας, απαλλαγμένου από νηματώδεις, με προσθήκη τύρφης, εμπλουτισμό του εδάφους με οργανική ουσία και με άλλους τρόπους, ανάλογα με την περίπτωση.
Στο επόμενο στάδιο, προχωρούμε στη φύτευση δέντρων και θάμνων στις σταθερές θέσεις που έχουν οριστεί στο σχέδιο της μελέτης. Η φύτευση μπορεί να είναι εύκολη ή δύσκολη εργασία, ανάλογα με το μέγεθος του φυτού, σε κάθε περίπτωση όμως η επιτυχία προϋποθέτει γνώση του ορθού τρόπου και του χρόνου φύτευσης. Γενικά, κατάλληλη περίοδος φύτευσης για τα περισσότερα είδη, και γενικά για την κατασκευή ενός κήπου, είναι νωρίς την άνοιξη, όταν έχουν παρέλθει οι παγετοί του χειμώνα και τα φυτά ετοιμάζονται να εισέλθουν στην περίοδο γρήγορης ανάπτυξής τους. Δευτερευόντως, κατάλληλη εποχή θεωρείται και το φθινόπωρο. Οι εποχές των ακραίων θερμοκρασιών, καλοκαίρι και χειμώνας, θα πρέπει να αποφεύγονται γιατί μειώνονται οι πιθανότητες επιτυχίας των φυτεύσεων.
Ακολουθεί η εγκατάσταση του δικτύου άρδευσης, περιγραφή του οποίου έχει επίσης γίνει λεπτομερώς στη μελέτη, με υλικά που αναγνωρισμένης ποιότητας, από τους πιο αξιόπιστους οίκους του χώρου. Μετά την εγκατάσταση ακολουθεί και δοκιμή του δικτύου.
Στο τέλος γίνεται η τοποθέτηση του χλοοτάπητα ή η σπορά, ανάλογα με την επιθυμία του πελάτη και το χρόνο στον οποίο θέλουμε να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Στο τέλος επίσης φυτεύονται και τα ετήσια ανθόφυτα, που θα ανανεώνονται κάθε χρόνο κι ανάλογα με την εποχή.
Εκτός από αυτές τις βασικές εργασίες, στην κατασκευή ενός κήπου μπορεί να περιλαμβάνονται κι άλλες επί μέρους εργασίες, όπως είναι η δημιουργία ενός βραχόκηπου, η τοποθέτηση σιντριβανιού, πλακόστρωτων μονοπατιών, σημείων ανάπαυσης, περγολών και γενικά κατασκευών που προσδίδουν ενδιαφέρον και χρηστικότητα σε έναν κήπο.
Αυτό που πρέπει να έχουμε στο νου μας, είναι ότι η δημιουργία ενός κήπου δεν σταματά με το πέρας των εργασιών κατασκευής του, αλλά είναι μια διαρκής διαδικασία που απαιτεί συντήρηση και φροντίδα. Με το πέρασμα του χρόνου, το αποτέλεσμα θα ανταμείψει τον στωικό φιλανθή, καθώς τα φυτά θα μεγαλώνουν, θα προσαρμόζονται, και η εικόνα του κήπου θα αποκτά αρμονία και φυσικότητα.