Η αρχιτεκτονική τοπίου αφορά στο σχεδιασμό και τη διαμόρφωση εξωτερικών χώρων, οι οποίοι μπορεί να είναι κήποι οικιών, ξενοδοχείων, επιχειρήσεων, φορέων, ακόμη και νοσοκομείων σχολείων, και εκκλησιών, ή πιο εκτεταμένες επιφάνειες, πάρκα, αλσύλλια, πρανή εθνικών δρόμων κλπ. Ο σχεδιασμός μπορεί να περιλαμβάνει σκληρά μέρη, όπως είναι οι πλακόστρωτες επιφάνειες, τα παγκάκια και τα συντριβάνια. Όμως στη συνείδηση όλων, το στοιχείο που θεωρείται από τα εκ των ων ουκ άνευ στην αρχιτεκτονική τοπίου είναι το πράσινο. Το φυτικό υλικό δηλαδή, που δεν θα πλαισιώσει απλά, αλλά θα πρωταγωνιστήσει σε ένα σχέδιο αρχιτεκτονικής τοπίου. Η αρχιτεκτονική τοπίου πρέπει να υπακούει σε κανόνες που έχουν ως αρχές το σεβασμό στο φυσικό τοπίο, την αίσθηση του μέτρου και της αρμονίας, αλλά και την τόλμη και τη φαντασία του δημιουργού. Αυτά αφορούν σε οποιοδήποτε έργο, όσο μεγάλο ή μικρό κι αν είναι, είτε αναφερόμαστε σε μεγάλης έκτασης πάρκα, είτε ακόμη και στη διαμόρφωση ταρατσών και μπαλκονιών. Η αρχιτεκτονική τοπίου απαιτεί εξειδικευμένες γνώσεις φυτοτεχνίας και καλλιτεχνικό κριτήριο, καθώς το αποτέλεσμα που θα προκύψει οφείλει να έχει αισθητική αξία και να είναι βιώσιμο, όχι μόνο τη στιγμή της παράδοσής του αλλά και στο διηνεκές.
Μέσα σε ένα εχθρικό για τον άνθρωπο και τα ζώα αστικό περιβάλλον, όπως είναι αυτό της Αθήνας, η αρχιτεκτονική τοπίου μπορεί να προσφέρει διεξόδους και διαλείμματα ηρεμίας στους κατοίκους της. Η αποφυγή της οσφρητικής και ηχητικής όχλησης, η ανάγκη για ιδιωτικότητα που στο πολυάνθρωπο περιβάλλον της πόλης συχνά παραβλέπεται, η αισθητική ικανοποίηση, η επαφή με τη φύση και η εναρμόνιση με τους κύκλους των εποχών είναι ανάγκες, η κάλυψη των οποίων αναβαθμίζει την ποιότητα της ζωής μας και η αρχιτεκτονική τοπίου συμβάλει σε αυτό. Αλλά και πλαισιωμένο από παρθένα φύση, ένα επιτυχημένο έργο αρχιτεκτονικής τοπίου δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται από έπαρση και υπερφίαλες παρεμβάσεις του ανθρώπου, αλλά οφείλει να είναι η προέκταση της φύσης από ανθρώπινο χέρι, με τονισμένα τα σημεία που θα αναδείξουν ακόμη περισσότερο το φυσικό τοπίο, αλλά και θα καλύψουν τις ανθρώπινες ανάγκες για τις οποίες σχεδιάζεται το έργο.
Εν κατακλείδι, μπορεί να πει κανείς πως η αρχιτεκτονική του τοπίου μας βοηθά στην επανοικειοποίηση εννοιών όπως η αρμονία, η ηρεμία, η ποιότητα ζωής και ο ελεύθερος χρόνος, που μέσα στο περιβάλλον της πόλης με τους πεπερασμένους ορίζοντες και το διαρκές κυνήγι του χρόνου έχουμε απολέσει.