Η έλλειψη ελεύθερων χώρων στο αστικό περιβάλλον της Αθήνας και η αδυναμία δημιουργίας ιδιωτικού κήπου από τον σύγχρονο κάτοικο της μεγαλούπολης που διαβιεί σε διαμερίσματα πολυκατοικιών στις ασφυκτικά οικιστικά δομημένες περιοχές της πρωτεύουσας, δεν αποκλείει τη δυνατότητα δημιουργίας μικρών θυλάκων πρασίνου για ηρεμία και απομόνωση. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει στις βεράντες των διαμερισμάτων ή σε ταράτσες κτηρίων, προσφέροντας ευχάριστο αισθητικά αποτέλεσμα όχι μόνο στους χρήστες της βεράντας ή της ταράτσας, αλλά και στους ένοικους της γειτονικής πολυκατοικίας, στους διαβάτες τους δρόμου και γενικά μπορεί να συμβάλει θετικά στην εικόνα της γειτονιάς και της πόλης.
Η διακόσμηση μιας βεράντας, όσον αφορά το φυτικό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί, γίνεται με τη χρήση φυτοδοχείων (γλάστρες και ζαρντινιέρες) και με την αξιοποίηση κατασκευών που πιθανά υπάρχουν στο χώρο για το σκοπό αυτό, όπως είναι οι χτιστές ζαρντινιέρες στα μπαλκόνια. Ανάλογης κλίμακας με το μέγεθος της βεράντας θα είναι και το είδος και το μέγεθος των φυτών που θα επιλέξουμε, για να μη δυσχεραίνεται η κίνηση των ανθρώπων και να επιτυγχάνεται μια οπτική αρμονία. Πάντως, η έλλειψη χώρου δεν θα πρέπει να μας αποθαρρύνει, καθώς υπάρχουν λύσεις, όπως είναι η δημιουργία “κάθετων κήπων” με τη χρήση ραφιών για την τοποθέτηση γλαστρών, ή ακόμη και παλετών, διαμορφωμένων σε πολλαπλά φυτοδοχεία. Σε πέργολες επίσης μπορούν να αναπτυχθούν αναρριχώμενα φυτά σε κάθετη ανάπτυξη, και βέβαια οι κρεμαστές στα κάγκελα ζαρντινιέρες προσδίδουν ομορφιά εσωτερικά και εξωτερικά της βεράντας.
Σε ταράτσες και σε μεγάλες βεράντες υπάρχει η δυνατότητα χρήσης μεγάλων φυτών, ακόμη και δέντρων, σε μεγάλα φυτοδοχεία, καθώς και η δυνατότητα δημιουργίας παρτεριών που δίνουν την αίσθηση φυσικού κήπου, εγκατάστασης λαχανόκηπων κ.ο.κ. Με τη χρήση ψηλών θάμνων ή κωνοφόρων μπορούμε να δημιουργήσουμε οπτική απομόνωσης και περιορισμό της ηχορύπανσης, συνθήκες που συχνά επιζητεί ο κάτοικος της πόλης.
Στην κατασκευή των ταρατσόκηπων θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι μέσα στα φυτοδοχεία τα μεγάλα σε ανάπτυξη φυτά, ιδιαίτερα τα κωνοφόρα, είναι περισσότερο επιρρεπή σε καταπονήσεις. Οι δυνατοί άνεμοι, η έκθεση στο ηλιακό φως είναι παράγοντες που θα λάβουμε υπόψιν στην επιλογή των φυτών. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται και στη ρύθμιση του ποτίσματος καθώς και στην εξασφάλιση καλής στράγγισης στα φυτοδοχεία.